A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar módszer teszi biztonságossá a kullancs eltávolítását

A A A    Nyomtatható verzió

A Labsolver Innovációs és Technológiai Kft. innovációjaegy újonnan fejlesztett kullancseltávolító módszer, gyantapatronos eljárás, amely a vérszívó észlelését követően szinte azonnal, annak biztonságos eltávolítását teszi lehetővé.

Az új eszközzel a kullancs eltávolítása anélkül történik meg, hogy a kullancs testére olyan fizikai erőt fejtenénk ki, ami azt összenyomná, elszakítaná vagy más módon roncsolná, ezáltal a testnedveivel való fertőzéshez vezetne.  

A megvalósított eljárás lényege, hogy a kullancsot első lépésként egy ultraviola fény hatására megszilárdulni képes gyorsan kötő képlékeny anyaggal veszik körbe még a bőr felületen, majd a képlékeny anyagot UV fénnyel megszilárdítják a kullancs körül. A megszilárdított burkot és vele együtt a kullancsot is eltávolítjuk a bőr felszínéről, amely részben alakzáró, részben adhezív módon kötődik a megszilárdított anyaghoz.

A hagyományos eltávolító eszközökhöz képest a gyantapatronos megoldás  fontos  előnye, hogy nincs szükség a precíz pozícionálásra, elegendő, ha a kullancs teste bekerül a patron hengeres üregébe.

A kullancs eltávolítását követően a gyantapatron képes eltárolni a kullancs testét, így egy esetleges orvosi vizsgálat kapcsán biztonságosan eljuttatható egy vizsgáló laboratóriumba.

A Nemzeti Kutatás és Innovációs Hivatal támogatásával kifejlesztett eljárás és eszköz jelenleg nemzetközi szabadalmaztatási eljárása folyamatában van.

A megvalósított eszköz bemutatása érdekében készült egy kizárólag a leendő termék használatát bemutató magyar nyelvű videó is, melyet megtekintve könnyedén megérthető annak működési elve és használata. 

https://youtu.be/hXusPVFnK8w

 

Forrás:

https://www.labsolver.hu/kullancselt%C3%A1vol%C3%ADt%C3%B3-eszk%C3%B6z

Kép forrása:

https://tunderidoktorneni.hu/blog/kullancs-altal-terjesztett-megbetegedesek