A szellemi tulajdon védelme
 

Szuperbaktérium-térképet készítettek szegedi kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A HUN-REN Szegedi Biológiai Központban működő Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium kutatói egyedülálló térképet készítettek az egyik legveszélyesebb kórházi kórokozó (Acinetobacter baumannii) kelet-európai és világszintű előfordulásáról és az egyes változatok terjedésének mintázatairól.

Ezek az információk szisztematikusan összegyűjtve felbecsülhetetlen értéket képviselnek a járványügyi előrejelzések és a gyógyszerfejlesztés szempontjából. A szegedi kutatók által kidolgozott szuperbaktérium-térkép alapja a baktériumok génkészletének részletes elemzése, amely pontos információt ad a vizsgált szuperbaktérium-fajok változatosságáról.

Az eddig példátlan világtérkép segítségével a kutatók felfedezték, hogy bár a fajon belüli változatosság hatalmas, egy-egy régióban csupán néhány változat uralkodik.

Ha rendelkezésre állna legalább nyolc-tíz különböző, az adott régióra szabott bakteriofág-készítmény, az adott baktérium okozta kórházi fertőzések 80 százalékát kezelni lehetne.

 

Forrás:

https://player.hu/tech-3/egy-magyarok-vezette-kutatocsoport-attoro-felfedezest-tett-a-szuperbakteriumok-elleni-kuzdelemben?fbclid=IwY2xjawFop_BleHRuA2FlbQIxMAABHerzdsKNedVdt1tpOehgzkppkqlU6YZZ-rjBkoY4L6WYfMZs8azg-f942w_aem_wqJ5lBLGuo9A1E9m4ruejw

Kép forrása:

https://femina.hu/egeszseg/szuperbakterium-antibiotikum/