A szellemi tulajdon védelme
 

Energiacsatornás vízerőmű robot innováció

A A A    Nyomtatható verzió

Oroszi László,  Genius-díjas feltaláló a megújuló energiát hasznosító találmányokkal.

Legújabb innovációja az energiacsatornás vízerőmű robot:, a megújuló energiát hatékonyan átalakító berendezés a lassú folyású folyók mozgási energiájának hasznosítására.

A ngreport.com oldalán olvasható összefoglaló szerint a találmány szerinti vízerőmű alkalmas egy terület energia szempontú függetlenségének, autonómiájának megteremtésére akár önállóan, akár más megújuló energiát hasznosító berendezésekkel kombinálva és összehangolva oly módon, hogy az üzem közben feleslegessé vált energiát képes tárolni későbbi felhasználásra, amivel képes megfelelni a csúcsra járatás követelményeinek is.

A módszer alkalmas arra is, hogy a klímaváltozás miatt erősen és gyorsan ingadozó folyók vízszintjét árvízveszély esetén a rendelkezésre álló, megfelelő kapacitású, természetes és mesterséges víztározó tavak feltöltésével az adott folyam vízszintjét szabályozzák.

Az innováció új lehetőség a Duna vagy más folyóink melletti településeink, városaink árvízvédelmére, ugyanakkor tiszta villamosenergiával való folyamatos ellátásukra is. A kidolgozott új, sűrített levegős energiatárolási módszer túltermelés esetén képes lesz tárolni a megtermelt energiát, amely a fogyasztás megnövekedésekor a tárolt energiát átalakítja villamosenergiává.

Az Energiacsatornás Vízerőmű Robottal hidrogéntermelő berendezés is üzemeltethető,  így zöld hidrogént lehet előállítani.  Ezzel a módszerrel az új megépülő blokkokkal kibővített paksi atomerőmű működéséhez szükséges hűtővíz mennyiségét is ki lehet egészíteni és azt folyamatosan biztosítani lehet.

 

Forrás:

https://nrgreport.com/cikk/2024/09/30/az-adidast-legyozo-magyar-feltalalo-ket-uj-talalmannyal-reformalna-meg-az-energiatermelest/

Kép forrása:

https://nrgreport.com/cikk/2024/09/30/az-adidast-legyozo-magyar-feltalalo-ket-uj-talalmannyal-reformalna-meg-az-energiatermelest/