A tücsökfehérje nemcsak tápláló és egészséges, hanem a fenntarthatóság szempontjából is kiváló választás, hozzájárulva a környezet védelméhez és a jövő táplálkozási igényeinek kielégítéséhez.
Péter Dániel, 24 éves, orvostanhallgató az ötletgazdája Magyarország első tápanyag-dús, energetizáló hatású, rovarfehérje felhasználásával készült proteinszelet és shake termékeknek.
Az ötletgazda társakat is talált a projekthez, így együtt dolgozik unokatestvérével, aki a vállalkozás társalapítója. Ma már táplálkozástudományi szakember is segíti a fiatalok termékfejlesztését.
A fiatal orvostanhallgató már gyermekkora óta cserkész, sokat jár a természetben, érdekli a környezetvédelem, a fenntarthatóság, ezért továbbgondolta az eredeti ötletét. Olyan alapanyaggal akart dolgozni, amelynek a lehető legkisebb a környezeti lábnyoma, mégis tápanyagdúc, bárki számára fogyasztható és egészséges.
Az Európa Unió egyelőre négy rovarfajt engedélyezett emberi fogyasztásra. Két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök van fent ezen a listán.
A tücsökfehérje könnyen emészthető, magas biológiai értékkel rendelkezik, ezáltal részt vesz a gyorsabb és hatékonyabb izomépítésben. Péter Dániel és csapata a házi tücsök mellett döntöttek.
Tücsköt azonban nem lehet akárhonnan beszerezni. Magyarországon egyetlen tücsökfehérjével foglalkozó cég van, akik Vietnámból hozatják por formájában. Itthon bérgyártásban kezdték el előállítani a snacket, később pedig megalkották a proteinszeleteket és a shake-et is.
A vállalkozás eddig 3000 eladott szeletnél jár. További céljuk egyéb, funkcionális élelmiszerek fejlesztése, melyek hozzájárulnak a fizikai és mentális egészséghez, valamint a teljesítőképesség fokozásához.
_______________________________________
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, de Európában és az Egyesült Államokban a mai napig tabu témának számítanak. Leginkább Délkelet-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerűek (Thaiföldön manufaktúrákban tenyésztik a házi tücsköket) a belőlük készült ételek közel 2 milliárd embert látnak el. A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia Európában sem volt mindig ismeretlen, főztek cserebogárlevest Magyarországon is a 19. században - a húsevés pedig az újkorig kimondottan luxusnak számított Európában és hazánkban is -, de az ipari forradalom után a nagyüzemi állattenyésztés elterjedésével a rovarfogyasztás teljesen eltűnt kontinensünkről.
Forrás:
https://www.digitalhungary.hu/start-up/Tucsokfeherjebol-keszit-proteinszeletet-a-magyar-orvostanhallgato-a-Capak-kozott-befektetoje-is-beszallt-az-uzletbe/24766/
Kép forrása:
https://cricks.farm/en