A szellemi tulajdon védelme
 

A kutyák felismerik a szavak jelentését

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák agyi válaszait vizsgálva mutatták ki, hogy az emberekhez hasonlóan értik a szavakat és azok jelentését is, illetve az ezt támogató agyi és mentális folyamatok hasonlóak ahhoz, mint amelyeket az embereknél tapasztalnak.

Az Etológiai Tanszék budapesti laborjában 18 kutyát vizsgáltak egy noninvazív módszerrel: fejükre elektródákat helyeztek, majd az agyban keletkező hullámok mintázatát figyelték meg különféle helyzetekben. Kíváncsiak voltak, vajon felismerik-e pusztán a kimondott szó alapján az egyes tárgyakat a négylábúak.

A kutatók magyarázata szerint a kutyák nemcsak a kontextus alapján találják ki, hogy mire vonatkozhat egy-egy szó, hanem a szavak hallatán előhívnak egy emléknyomot, egy úgynevezett mentális reprezentációt.

Habár úgy tűnhet, nem tudják miről beszélünk, valójában érthetik az egyes szavak jelentését. Többet értenek, mint amennyit mutatnak. Annak megválaszolása azonban várat magára, hogy miért okoz nekik nehézséget a tárgyszavak elsajátítása. Azt sem tudni, hogy a kutyák referenciális szóértési képessége fajspecifikus-e, vagy más emlősöknél is jelen lehet!

A tanulmány tanulsága, hogy a kutyák sokkal jobban megértik az emberi hangokat, mint ahogyan eddig képzeltük. 

 

Forrás:

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/elte-kutatas-a-kutyak-az-emberekhez-hasonloan-ertik-a-szavakat

Kép forrása:

https://ethology.elte.hu/