A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar módszer született a fajok elterjedési területeinek monitorozásához

A A A    Nyomtatható verzió

A klímaváltozás egyik következménye, hogy egyes fajok élőhelyei eltolódnak, például a felmelegedés hatására a magashegységekben feljebb húzódik az erdőhatár. Vannak olyan fajok, amelyek földrajzi elterjedési területe beszűkül, mások viszont stabilan tudják tartani eddigi állásaikat, sőt esetleg terjeszkedésbe is kezdenek. Akár teljes ökoszisztémák fennmaradása kerülhet veszélybe a kipusztulások és az újonnan beérkező jövevényfajok miatt. A jelenség immár bolygó-léptékben jelent természetvédelmi és gazdasági kihívást.

Oborny Beáta, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének (HUN-REN ÖK ETI) tudományos főmunkatársa, az ELTE Biológiai Intézetének docense és munkatársai új módszert dolgoztak ki a fajok elterjedésének vizsgálatára. 

Akár területszűkülésről, akár kiterjedésről van szó, mindenképp fontos, hogy pontosan meg tudják húzni a fajok jelenlegi elterjedési határait, hiszen ehhez tudják hasonlítani a jövőbelit.

Eljárásmóduk lényege az elterjedési terület pontos körülhatárolása, melynek köszönhetően az eltolódások jobban észlelhetők. A módszer használhatóságát számítógépes szimulációk segítségével tesztelték a kutatók. 

Az új metódus hozzásegítheti a kutatókat ahhoz, hogy globális léptékben is jobban átláthassák a fajok változó klíma miatti mozgásait. A további vizsgálatok pedig ötleteket adhatnak arra, hogyan segítsék elő vagy gátolják hatékonyabban egy adott faj terjedését.

 

Forrás:
https://www.agrarszektor.hu/innovacio/20240302/uj-novenyek-jelenhetnek-meg-a-foldeken-kiszorithatjak-a-regi-fajokat-47615

Kép forrása:

https://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/uj-modszer-a-klimavaltozas-es-a-fajok-elterjedesi-hatarainak-eltolodas-vizsgalatara