Sokmagvas rombusz, szilvás-magvas rúd és csevegőkenyér fantázianevet viselik a Hajdúsági-Sütödék-csoport – iparágában Magyarországon elsőként – mesterséges intelligencia (MI) támogatásával készült pékárui.
Több mint fél tucat MI-platformot vontak be a munkába, így a termékötletek, a konkrét receptúrák, technológiai szempontok, vagy éppen a marketing, a kommunikáció és a kreatív elemek kialakításába.
Az új technológia kapcsán bevezetett etikai elvük szerint minden fontos kérdésről az ember dönt, így az ízekről és a fogyasztói élményről egyaránt emberek alkottak véleményt.
A szakemberek tájékoztatása szerint eddig tehát három terméket fejlesztettek ezzel a módszerrel. Az egyik a Csevegő névre keresztelt, 400 grammos magvas kenyér, amely elősütött, fagyasztott állapotban kerül a boltokba, ahol helyben fejezik be a sütését.
A másik két MI-vel fejlesztett innovatív termékük, egy szendvicsalap és egy sütemény az “okos”, immunrendszert támogató Vitajó-család részeként kerül a piacra – mutatott rá a vezérigazgató a Debrecenben tartott sajtótájékoztatón. Jelezte, hogy a Hajdúsági Sütödéknél a mesterséges intelligenciát az innováció szolgálatába állítják annak érdekében, hogy minél több korszerű, egészséges, jóízű terméket állítsanak elő.
Forrás:
https://www.debreceninap.hu/helyi/2023/11/02/mesterseges-intelligencia-tamogatasaval-fejlesztett-pekarukat-a-hajdusagi-sutodek-zrt/
Kép forrása:
https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/artificial-intelligence-ai