A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar innováció – Egyedülálló vízmonitorozó rendszer

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarországon és Európában is egyedülálló vízminőség-monitorozó és korai előrejelző rendszert fejlesztett az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága és szakmai partnere, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). 

Az innováció egyik legfőbb előnye, hogy segít előre jelezni a tömeges halpusztulást kiváltó oxigénhiányos állapotot a tavakban, ezáltal lehetőséget adva a megelőző beavatkozásra.

A WALISE autonóm profilozó bója egyedülálló módon a felszíni vizek teljes vízoszlopát képes vizsgálni, centiméteres felbontásban is. Az innovatív szerkezet energetikailag önellátó, és akár a teljes szezonban emberi felügyelet nélkül tud működni, éjjel-nappal. Szükség esetén pedig jelez, riaszt, és ha kell, be is avatkozik, hogy időben meg lehessen tenni a szükséges lépéseket a halpusztulás elhárítására. A rendszer beköthető például a levegőztetés szabályozását végző berendezések vezérlésébe is. Üzemeltetése és karbantartása egyszerű, vízen elvégezhető.

A bóját 2023-ban olyan nagyobb vizeken tesztelték, mint a Kis-Balaton, a Velencei-tó, a Maconkai-víztározó és a Dinnyési-halgazdaság termelőtava.

 

Forrás:

https://gyartastrend.hu/cikk/magyar-innovacio-segit-megelozni-a-tomeges-halpusztulast

Kép forrása:

https://www.allattenyesztok.hu/aktualis/hirek/hazai-fejlesztes-az-okos-boja