A szellemi tulajdon védelme
 

Szívelégtelen betegeken segíthet egy új, életmentő eszköz

A A A    Nyomtatható verzió

Dr. Székely Marcell a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatója, szívsebész rezidens még orvossá avatása előtt kezdte meg kutatásait a végstádiumú szívelégtelen betegek életmentő segítségnyújtása érdekében.

„Az eredeti felvetése az volt, hogy szükség lenne egy olyan, minimál invazívan és gyorsan a szívbe juttatható eszközre, ami átmenetileg életmentő segítséget nyújt az izolált bal szívfél elégtelenséggel élőknek a keringés összeomlása, vagyis a kardiogén sokk esetén, addig, amíg hosszabb távra szóló megoldást nem kapnak. A jelenleg ilyen esetekre elérhető terápiás lehetőségek áttekintése után jött az ötlet, hogy egy egyetlen metszéssel a szívcsúcson keresztül bejuttatható eszközt kellene kialakítani, aminek a nagy része a bal kamrában, egy kisebb része pedig az aortában helyezkedik el, és jó tüdőfunkció mellett alapból oxigenizált vérrel látja el a szívet, a koszorúeret és a szisztémás keringést egyaránt” - olvasható a Semmelweis oldalán.

Ez lényegében egy speciálisan kialakított cső, ami a dobogó szívbe, a szívcsúcson keresztül a bal szívkamrába mellkasi műtéttel (thoracotómiából) beültethető.

Dr. Székely Marcell prototípusa 2023-ban TDK-kategóriában Semmelweis Innovációs díjat nyert.

Az innovatív eszközt használatiminta-oltalom védi, a cél a szabadalmi védettség, illetve a termék klinikai hasznosítása.

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/2024/06/25/vegstadiumu-szivelegtelen-betegeken-segithet-a-semmelweis-hallgatoja-altal-megalmodott-eletmento-eszkoz/

Kép forrása:

https://misterferhad.wordpress.com/2017/02/12/ur%C9%99k-haqqinda-10-maraqli-fakt/