A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták a Várhegyet és Szárhegyet összekötő rekordhidat

A A A    Nyomtatható verzió

Sikerrel zárult a Sátoraljaújhelyen épülő világrekord hosszúságú, Nemzeti összetartozás függőhíd próbaterhelése, így június 6-tól már bárki átsétálhat rajta.

A turisztikai látványosságként épült híd hossza meghaladja a 700 métert, és 80 méter magasban hat acélsodronykötél tartja. Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon, ez a leghosszabb ilyen típusú híd, tehát egyedi, rekordhíd. 

A páratlan turisztikai látványosság egy szakaszán, ahol a híd a Május patak fölött ível át, a lépőrácsok helyett speciális üveglapokon keresztül tekinthetnek le a látogatók.

Egyszerre 300 fő látogató tartózkodhat rajta és még 10 fő személyzet. Használata 10 m/s (kb. 20 csomó) átlagos szélsebességig engedélyezett; a létszámkorlátot beléptető kapukkal biztosítják.

A gyalogos kötélhíd tervezésében és próbaterhelésében részt vettek a BME Építőmérnöki Kar, Hidak és Szerkezetek Tanszék, Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék, valamint az Általános és Felsőgeodézia Tanszék, illetve a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszék kutatói.

 

Források:

https://www.innoteka.hu/cikk/vilagrekorder_kotelhid.2963.html
https://hellosajto.hu/12780/merfoldkovehez-erkezett-a-vilagrekorder-kotelhid-epitese/

Kép forrása:

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/04/satoraljaujhely-fuggohid-nemzeti-osszetartozas-hidja-kepek-video-boon