A szellemi tulajdon védelme
 

Huszonegy nyertese van az idei Lendület Programnak

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2009. január 14-én hirdette meg először a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott Lendület programot. A program elsődleges célja a hazai és nemzetközi tudományos életben kimagasló teljesítményű fiatal kutatók támogatása, a kutatói elvándorlás visszaszorítása, a tehetség-utánpótlás biztosítása, ezzel az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelése.

A pályázati kiírásra idén 128-an jelentkeztek, közülük 21-en nyerték el az akadémiai támogatást, az ötéves programra összesen 4 milliárd 391 millió 604 ezer forint támogatást nyertek el.

Az MTA Lendület Programjának 2024. évi nyertesei.

 

_____________________________________________________

A Lendület I (Induló) támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, tehetséges, 40 évnél fiatalabb kutatók pályázhatnak, akik PhD-fokozatukat 2014. január 1. után és 2020. december 31. előtt szerezték meg, és korábban rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon saját kutatási témával, egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek.  A Lendület I támogatás csak egyszer nyerhető el.

A Lendület H (Haladó) támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akiknek van kutatócsoport-vezetői tapasztalatuk, vagyis a közelmúltban saját kutatási téma kidolgozására Lendület (I, II), Élvonal- vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázatokon támogatást nyertek.

A megpályázható támogatás maximális összege a Lendület I kategóriában átlagosan évi 40 millió forint, a Lendület H kategóriában átlagosan évi 50 millió forint.

 

Forrás:

https://mta.hu/mta_hirei/huszonegy-lendulet-kutatocsoport-indithatja-el-2024-ben-felfedezo-kutatasait-az-akademia-tamogatasaval-113754

Kép forrása:

https://krtk.hun-ren.hu/