A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb magyar jellegzetességekkel gyarapodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

A A A    Nyomtatható verzió

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Hungarikumok Gyűjteménye további három, a Magyar Értéktár pedig további két újabb elemmel bővült.

Mindkét lista tartalmát olyan elemek gazdagítják, amelyek a magyarságra jellemző tulajdonságukkal, egyediségükkel, különlegességükkel és minőségükkel méltón jelenítik meg a világ minden táján a magyarság csúcsteljesítményét.

A Bizottság döntésének értelmében bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a kocsi, egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. Hungarikum lett a szaloncukor, amely a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

 

Forrás:

https://www.hungarikum.hu/hu/hirek/hungarikum-lett-kocsi-szaloncukor-%C3%A9s-hatvani-aranyf%C3%A1c%C3%A1n-s%C5%B1r%C3%ADtett-paradicsom

Kép forrása:

https://hungarikum.kormany.hu/hungarikum-bizottsag