A szellemi tulajdon védelme
 

Lábszárából kivett ideggel mentették meg egy beteg látását

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját- olvasható a SOTE közleményében. A beavatkozást az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság éves konferenciáján látott speciális eljárás alapján végezték el.

Az érintett beteg központi idegrendszeri tumor által okozott idegkárosodás következtében küzdött rendszeresen kiújuló, nem gyógyuló szaruhártyafekéllyel. Három szemműtéten esett át korábban, hogy a fekélyek gyógyulását, a szaruhártya hámosodását elérjék és a további látásromlás megelőzzék. A műtét óta azonban a fekély nem tért vissza, a beteg életminősége folyamatosan javul, ezzel pedig sikerült megakadályozni, hogy teljesen elveszítse a látását.

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/2024/06/19/labszarbol-kivett-ideggel-mentettek-meg-egy-beteg-latasat-a-semmelweis-egyetemen/

Kép forrása:

https://www.facebook.com/semmelweisegyetem/