A szellemi tulajdon védelme
 

A Danube Cup ezüstérmese lett a Műegyetemi hallgatók innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

8 egyetem 15 csapata vett részt a linzi Johannes Kepler Egyetemen megrendezett Danube Cup innovációs startup verseny nemzetközi döntőjén. Magyarországot a hazai forduló 4 legjobbja, köztük 2 műegyetemi csapat képviselte.

A magyarországi forduló győztes csapata a „BridgeAID” volt, amely egy hidak állapotfelméréséhez, valamint közutak terhelésméréséhez is használható, saját tervezésű és fejlesztésű szoftvert alkotott meg. A program egyik előnye, hogy a jelenleg piacon megvásárolható technológiákhoz képest pontosabb mérési eredményeket biztosít. A fiatalok által megalkotott konfiguráció lényege, hogy a mérési adatokat gyűjtő szenzorokat a pályaszerkezet alá helyezik el, amelyek így nincsenek kitéve a hőmérsékleti szélsőségeknek vagy az aszfalt nyomvályúsodásának, ezáltal tartósabb megoldásnak bizonyulnak. A szenzorok által összegyűjtött adatokat végeselemes modell alapján egy mesterséges intelligencián (AI) alapuló algoritmussal elemzik. A konstrukció részeként a hidakon elhelyezett nyúlásmérő bélyegek alapján a rendszerrel kiszámítható, milyen összsúlyú és milyen tengelysúlyú járművek haladtak át az éppen górcső alá vett hídon.

A csapat AI alapú programja a Magyar Közút érdeklődését is felkeltette: a vállalat jelenleg is tárgyal a fiatalokkal egy lehetséges innovációs partneri együttműködés kereteiről.

 

Forrás:

https://www.bme.hu/hirek/20240522/Ujabb_BME_siker_a_nemzetkozi_Danube_Cup_on

Kép forrása:

https://www.facebook.com/DanubeCupPitchCompetition/