A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar módszerrel segítik visszahozni a demens betegek emlékeit

A A A    Nyomtatható verzió

A demencia világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. Szakértői becslések szerint ma Magyarországon a demencia 250 ezer embert érint, ám, ha a róluk gondoskodó hozzátartozókat is beleszámoljuk, akkor közel egymilliót. A demenciával élő emberek számára kevés olyan hely van, ahol biztonságban újra kapcsolatba léphetnek és feldolgozhatják a múltjukat. 

A Skanzen az első olyan múzeum Magyarországon, amely demenciával élő emberekkel foglalkozik, hogy kapcsolatot teremtsen emlékeikkel és a múlttal. A látogatók és gondozóik ezeket az emlékeket multiszenzoros reminiszcencia foglalkozásokon keresztül fedezik fel, amelyek egy interaktív, használható tárgyakkal felszerelt házban játszódnak. A múzeum lehetővé teszi az idősek számára, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a múltjukkal és beindítsák hosszú távú emlékeiket. 

A múzeumi foglalkozások lassítják a demencia előrehaladását, és növelik a résztvevők önbizalmát és önbecsülését. A foglalkozások pozitív hatást gyakorolnak és csökkentik a gondozók stressz szintjét is. A figyelemfelkeltés segít megszüntetni a társadalmi megbélyegzést, és eszközöket ad mások kezébe a demenciával élő emberek és családjaik segítéséhez. 

A program fejlesztésében orvosi egyetemek is részt vettek, majd monitorozták a hatást. „A neurológusok és a pszichiáterek arra jutottak, hogy a program, főleg, ha többször részt vesz rajta valaki, képes lassítani a demencia lefolyását.

A magyar módszer a  SozialMarie nevű, kelet-közép-európai szociális innovációkat értékelő díjátadón harmadik helyezést ért el.

 

Források:

https://sozialmarie.org/hu/projects/9487
https://skanzen.hu/hu/jo-tudni/eselyegyenloseg/demenciaprogram
https://telex.hu/eletmod/2024/05/12/demencia-program-emlekezesterapia-szentendrei-skanzen-emlekezes-muzeumpedagogia

 

Kép forrása:

https://24.hu/elet-stilus/2018/07/04/demencia-idoutazas-emlekek/