A szellemi tulajdon védelme
 

SozialMarie-díj 2024

A A A    Nyomtatható verzió

SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, melynek célja, hogy támogassa az építő jellegű kezdeményezéseket, és előmozdítsa a társadalmi innovációról folytatott párbeszédet. Az összesen     54. 000 euró értékű díjat minden évben 15 kiemelkedő projekt kapja.

Az idén 20 éves nemzetközi SozialMarie társadalmi innovációs díj május 1-én a bécsi Theater Akzent színházban megrendezett ünnepi gálán került kiosztásra.

Idén is 34 jelölt pályázott a 15 SozialMarie Díj egyikére, közülük az első helyezett 15.000, a második 10.000, a harmadik pedig 5.000 eurós díjat nyert. A fejenként 2.000 eurós díjban részesülő további 12 nyertes között pedig két magyar kezdeményezés is helyet kapott.

A 15.000 eurós fődíjat a „housing first austria” nevű osztrák kezdeményezés nyerte.

A 10.000 ezer euróval járó második helyet a magyar „Kiállok érted/Kiállok magamért” projekt kapta, ami 2, szorosan egymásra épülő innovatív, művészeti és társadalmi prevenciós program, a szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem ellen. A program az állami gondoskodásban élőket és dolgozókat (kevés társadalmi figyelmet kapó csoport), illetve a rendőrség tagjait célozza meg, velük szorosan együttműködve generál kézzel fogható változásokat, ér el eredményeket az áldozatvédelem és a bűnmegelőzés terén és erősíti a célcsoport társadalmi megbecsülését.

Az 5.000 ezer eurós díjat jelentő harmadik helyet a szintén magyar „Reminiszcencia a múzeumban” program kapta. A Reminiszcencia a múzeumban az első olyan múzeum Magyarországon, amely demenciával élő emberekkel foglalkozik, hogy kapcsolatot teremtsen emlékeikkel és a múlttal. A látogatók és gondozóik ezeket az emlékeket multiszenzoros reminiszcencia foglalkozásokon keresztül fedezik fel, amelyek egy interaktív, használható tárgyakkal felszerelt házban játszódnak. A múzeum lehetővé teszi az idősek számára, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a múltjukkal és beindítsák hosszú távú emlékeiket. 

A magyar jelöltek idén is nagy számban képviselték a hazai társadalmi innovációkat: ebben az évben összesen nyolc magyar projekt szállt versenybe a SozialMarie díjakért, közülük a két dobogós helyezésen túl még két projekt ( „Őrláng” és a „Tartósan beteg gyerekek az osztályban”) nyert 2.000 eurót.

 

Forrás:
https://www.sozialmarie.org/hu/blog/5700

Kép forrása:

https://www.facebook.com/groups/sozialmarie.magyarorszag/