A szellemi tulajdon védelme
 

FÖLD NAPJA 2024

A A A    Nyomtatható verzió

Április 22. a Föld napja, amelynek alkalmából világszerte különböző programokat szerveznek azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. A kezdeményezést 1970-ben hívták életre, a jeles napot akkor még március 21-én, az északi félteki tavasz első napján tartották meg.

1990-ben az ökológiai válság jeleit érzékelve a természet védelmében közös felelősségre hívták fel a figyelmet világszinten. Magyarország az elsők között ekkor csatlakozott a világmozgalomhoz és azóta is minden év április 22-én a Föld Napja Alapítvány koordinálásával különféle, a környezetvédelem fontosságát előtérbe helyező eseményekkel hívják fel a figyelmet a föld természeti környezetének megóvására.  Városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal (fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek), a legkülönfélébb módon teszik emlékezetessé ezt a napot.

A Föld napját idén 34. alkalommal rendezik meg Magyarországon.

Az esemény fókuszában minden évben más-más téma áll, ezúttal a hangsúly a műanyagszennyezésen van. Mint a kezdeményezés hazai koordinátora, a Föld Napja Alapítvány közleményében kiemeli: a mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget, az emberiség azonban más módon is hat környezetére.

 Az alapítvány felhívta a figyelmet: a fellépés mindnyájunk jövőjéről szól, és már csak nagyjából hat évünk maradt a cselekvésre.

 

Forrás:
https://ng.24.hu/fold/2024/04/22/fold-napja-2024/

Kép forrása:

https://www.kutatokejszakaja.hu/a-fold-napja-2024/