A szellemi tulajdon védelme
 

A Könyv és a Szerzői Jogok Világnapja

A A A    Nyomtatható verzió

Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben az UNESCO a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át, kiegészítve azzal, hogy ez a nap a Szerzői Jogok napja is legyen egyben. Döntésük célja: tisztelegni a könyvek és a szerzők előtt, illetve felhívni a figyelmet az olvasás népszerűsítése, a könyvkiadás és az intellektuális javak védelmére.

A könyv világnapjának ötlete és dátuma egy katalán hagyományból ered, ahol április 23-án a férfi vörös rózsát ad a nőnek, aki ezt ajándékkönyvvel viszonozza.

Ehhez a naphoz kapcsolódóan számos, az olvasást népszerűsítő és a szellemi tulajdon védelmét támogató programot szerveznek világszerte.

Ha könyvekről beszélünk, különösen fontos említést tenni a szerzői jogokról is. Az internet világa végtelen, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit szabad és mit nem. Az online térben hamar kerülnek szellemi termékek engedély nélküli megosztásra, sok esetben jogosulatlan felhasználásra, illetve felhatalmazás nélküli sokszorosításra. 

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szerint a szerzői jog azt illeti meg, aki a művet megalkotta (szerző). Szerzői jogi védelem alatt áll – az eredeti mű szerzőjét megillető jogok sérelme nélkül – más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.

Bővebben a szerzői jogról: https://www.szellemitulajdon.hu/cikkek/szerzoi-jogi-tajekoztato/mi-a-szerzoi-jog/71/1.-mi-a-szerzoi-jog%3F.html

 

Források:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/szakmai-oldalak/az-sztnh-szerzoi-jogi-feladatai
https://www.szellemitulajdon.hu/hirek/1019/aprilis-23-an-unneplik-vilagszerte-a-konyvek-es-szerzoi-jogok-vilagnapjat.html

 

Kép forrása:

https://www.micoope.com.gt/?o=school-books-royalty-free-vector-image-vectorstock-nn-8p3Rdhq